Nee. Bij de abonnementen Free en Starter is één toegang inbegrepen. Als je gebruikers wilt toevoegen, rollen wilt toewijzen of merken met anderen wilt delen, heb je een abonnement Advanced of hoger nodig.
Gebruikersbeheer, teamrollen en machtigingen in Metricool
Bijgewerkt vandaag
Met de functie Gebruikersbeheer kun je andere mensen toegang geven tot een of meer merken door een vooraf gedefinieerde rol te selecteren of aangepaste rollen in te stellen. Dit omvat rollen en machtigingen voor teambeheer — van analytische machtigingen met alleen weergave tot volledige bewerkingsmachtigingen — en hiermee kun je per merk een andere rol toewijzen.
Gebruikersbeheer is beschikbaar bij de abonnementen Advanced en Custom. Bij de abonnementen Free en Starter is één toegang inbegrepen en kun je geen extra gebruikers toevoegen.
Gebruikersbeheer is verdeeld over twee tabbladen:
Gebruikers: hier kun je zoeken naar gebruikers en merken.
Rollen en machtigingen: hier kun je ze gegroepeerd bekijken op basis van het type machtiging dat ze hebben.
Naast de standaardrollen (Analist, Editor, Manager, Content Creator en Client) kun je een nieuwe aangepaste rol toevoegen, meerdere merken aan een gebruiker toewijzen en hun machtigingen op één scherm beheren.
Hoe geef je toegang?
Klik in het bovenste menu op de drie horizontale strepen aan de rechterkant, selecteer Gebruikersbeheer in het vervolgkeuzemenu en klik op gebruiker toevoegen.
Als je toegang geeft aan een gratis account, wordt de melding "Upgrade" nog steeds weergegeven. Binnen de gedeelde merken heeft die gebruiker echter toegang tot premiumfuncties. Bekijk hier meer informatie over gedeelde merken.
Voeg het e-mailadres van de gebruiker toe en klik op Doorgaan.
Selecteer de merken en wijs de rol toe (je kunt voor elk merk een andere rol gebruiken).
Bevestig of je een melding naar de nieuwe medewerker wilt sturen en rond het proces af door nogmaals op gebruiker toevoegen te klikken.
Hoe voeg je een rol toe?
Alleen de merkeigenaar kan aangepaste rollen maken. Zodra deze zijn gemaakt, kunnen merkbeheerders die rol aan andere gebruikers toewijzen.
Je hebt twee opties om een nieuwe rol te maken:
Klik in het tabblad Rollen en machtigingen op rol toevoegen. Voeg een naam, beschrijving en kleur voor de rol toe. Schakel de machtigingen in en klik op Opslaan.
In de lijstweergave kun je de machtigingen klonen door op het kopieerpictogram te klikken en de rol aan te passen.
Er zijn drie categorieën aanpasbare machtigingen. In de rasterweergave kun je de details van elke categorie bekijken via het vervolgkeuzemenu:
Type machtigingen
➡️ Machtigingen voor alleen weergave: de gebruiker krijgt toegang tot de volgende functies, maar kan geen wijzigingen aanbrengen.
Analytische weergave: hiermee kun je alle analytische gegevens van alle verbonden netwerken bekijken. Je kunt ook concurrenten, gedetailleerde analytische lijsten zoals berichten, Reels, stories of campagnes en de Hashtag Tracker bekijken.
Samenvatting analytische weergave: hiermee kun je een basisoverzicht van de analytische gegevens van alle verbonden netwerken bekijken in de vorm van tijdlijnen, numerieke statistieken en cirkeldiagrammen.
Inbox bekijken: hiermee kun je gesprekken en notities in Inbox bekijken, maar niet reageren op directe berichten of opmerkingen en geen notities maken, bewerken of verwijderen.
Planning bekijken: hiermee kun je de volledige publicatiekalender en informatie over geplande berichten bekijken, maar geen wijzigingen aanbrengen in geplande berichten en deze ook niet maken of verwijderen. Je kunt wel notities bij berichten maken, bewerken en verwijderen.
Advertenties bekijken: hiermee kun je alle informatie over advertentiecampagnes bekijken, maar geen acties uitvoeren voor bestaande campagnes of nieuwe campagnes maken.
SmartLinks bekijken: hiermee kun je de beschikbare SmartLinks en hun analytische gegevens bekijken, maar geen wijzigingen aanbrengen.
➡️ Bewerkingsmachtigingen: de gebruiker krijgt toegang tot de weergavefuncties en kan daarnaast informatie wijzigen en downloaden.
Rapporten: geeft volledige toegang tot analytische gegevens en stelt de gebruiker in staat rapporten te maken en hun sjablonen te beheren. Ook kunnen analytische gegevens worden gedownload.
Inbox: geeft volledige toegang tot Inbox en alle bijbehorende functionaliteit (gesprekken bekijken en beantwoorden, ze markeren als opgelost of gelezen/ongelezen, notities beheren enzovoort).
Advertenties: geeft volledige toegang tot het gedeelte Advertenties, zodat je alle campagnes kunt bekijken en er acties op kunt uitvoeren, en nieuwe campagnes kunt maken.
SmartLinks: geeft volledige toegang tot het gedeelte SmartLinks, inclusief het maken en wijzigen van SmartLinks.
Hashtag tracker: geeft volledige toegang tot de Hashtag tracker, inclusief analytische gegevens, de mogelijkheid om dagen te kopen en nieuwe sessies te maken.
Planning: geeft volledige toegang tot Planning (Kalender, geschiedenis en autolijsten) en tot het maken, wijzigen en publiceren van berichten en alle bijbehorende functionaliteit.
Berichten plannen en publiceren: hiermee kun je berichten plannen en publiceren zonder goedkeuring. Je kunt ook autolijsten maken en wijzigen.
Planning in afwachting van beoordeling: hiermee kun je berichten plannen, maar ze moeten ter beoordeling worden verzonden. Je kunt geen autolijsten maken of wijzigen.
Berichten beoordelen: hiermee kun je berichten beoordelen, goedkeuren of afwijzen, maar je hebt andere machtigingen nodig om ze te maken of te wijzigen.
➡️ Beheermachtigingen
Merk: geeft volledige toegang tot de configuratie van het merk, inclusief het maken en beheren van verbindingen en het beheren van de gebruikers die toegang hebben en hun rollen.
Als het publiceren mislukt, ontvangen gebruikers met merkmachtigingen en de accounteigenaar een melding.*
Optimaliseer je planningswerk met het systeem voor goedkeuring van content.
Veelgestelde vragen
Kan ik met elk abonnement meer gebruikers toevoegen?
Welk abonnement heb ik nodig om gebruikersbeheer te gebruiken?
Gebruikersbeheer is beschikbaar bij de abonnementen Advanced en Custom.
Kan ik een merk delen met iemand die een Free-account heeft?
Ja. Als het merk toebehoort aan een account met een compatibel abonnement, kun je het delen met iemand die een Free-account heeft. Die persoon ziet nog steeds de melding "Upgrade" in het account, maar binnen het gedeelde merk heeft diegene toegang tot premiumfuncties op basis van de toegewezen machtigingen.
Wat kan een gebruiker met machtigingen voor alleen weergave doen?
Die gebruiker kan beschikbare informatie bekijken op basis van de toegewezen machtiging, zoals analytische gegevens, Inbox, Planning, Advertenties of SmartLinks, maar kan in die gedeelten geen wijzigingen aanbrengen.
Wat kan een gebruiker met bewerkingsmachtigingen doen?
Naast het bekijken van informatie kan die gebruiker ingeschakelde functies binnen de rol gebruiken, zoals rapporten maken, reageren in Inbox, campagnes beheren, SmartLinks bewerken of berichten plannen.
Wat houdt de machtiging voor merkbeheer in?
De machtiging Merk geeft volledige toegang tot de merkinstellingen, inclusief verbindingen en het beheer van gebruikers en rollen binnen dat merk.
Wie kan aangepaste rollen maken?
Alleen de merkeigenaar kan aangepaste rollen maken. Daarna kunnen merkbeheerders deze toewijzen.
Kan ik een bestaande rol klonen?
Ja. In de lijstweergave kun je een rol dupliceren met het kopieerpictogram en deze vervolgens naar wens aanpassen.
Kan ik aan elk merk een andere rol toewijzen?
Ja. Bij het toevoegen van een gebruiker kun je meerdere merken selecteren en aan elk merk een andere rol toewijzen.
Kan ik de toegang van een gebruiker beperken tot specifieke functies?
Ja. Je kunt vooraf gedefinieerde rollen gebruiken of een aangepaste rol met specifieke machtigingen maken.
Ontvangt de uitgenodigde gebruiker een melding?
Dat is optioneel. Bij het toevoegen van een gebruiker kun je kiezen of je een e-mailmelding wilt sturen.
Gerelateerde artikelen
Bekijk Gedeelde merken in Metricool om te begrijpen hoe teamrollen en machtigingen van toepassing zijn op gedeelde merken.
Lees meer over berichten ter beoordeling verzenden met het goedkeuringssysteem voor bewerkingsmachtigingen rond plannen en beoordelen.
Bekijk hoe je de toegang tot je account en de limieten van je abonnement controleert om je analytische of bewerkingsmachtigingen te bevestigen.